رضا فاضلی و خاطرات نوجوانی!

 باید پانزده ساله بوده باشم، وقتی فیلم «رینگو! جایی برای مُردن جستجو کن» را در یکی از سینماهای تهران دیدم. 

از همه‌ی این فیلم وسترن تا دیشب فقط یک صحنه در ذهنم برایم مانده بود. این هم یکی از عجایب ذهن من است. بسیاری از فیلمهای معمولی فقط یک یا دو صحنه در ذهن من میماند و همین صحنه ناجی من است که بدانم این فیلم را دیده‌ام! باید امیدوار باشم چنین صحنه‌ای باشد یا در همان ابتدای فیلم قرار داده شده باشد. وگرنه تا آخر باید فیلم را ببینم. 

یک زن و شوهر که صاحب معدن طلا شدن، توسط شماری راهزن محاصره می‌شوند. با آنکه این دو همه آنها را می‌کشند اما به دلیل آنکه از دینامیت برای کشتن راهزنان بهره برده‌اند، سنگهای کوه سرازیر می‌شوند و مرد در زیر آوار و گاری گیر میکند و امکان حرکت ندارد. حالا چون زن به تنهایی امکان نجات او را ندارد با مشورت مرد با کیسه‌ای از طلا برای نجات او راهی شهر نزدیک میشود تا افرادی در قبال دستمزد به نجات همسرش بیابد. 

تنها صحنه‌ای که از این فیلم در تمام این چهل و چند سال یادم مانده بود، همین وفاداری زن و ماندن زیر آور مرد و دیگر هیچ!

دیشب در ولگردی یوتیوپ تصادفن بدین فیلم برخوردم،  بی آنکه ابتدا بدانم همان فیلم است. درست در همان صحنه دانستم این فیلم را قبلن دیده‌ام.

آنچه دیدن فیلم را برای بار دوم، بعد از اینهمه سال، برایم جالب کرده بود، بازی مردی که به نظرم سخت آشنا آمد، بود!  این چهره را من می‌شناسم. ده دقیقه از حضورش گذشت تا او را در نقش «پوکو» شناختم. 

آری در این فیلم وسترن «رضا فاضلی» هنرپیشه‌ی قدیمی ایرانی بازی می‌کرد. چیزی که در آن سالها اصلن بدان واقف نشده بودم یا یادم رفته بود.  

برای اطمینان به اینترنت و شناسنامه‌ی فیلم مراجعه کردم.  آری رضا فاضلی با زندگی نامه بسیار جالبش  سخت توجه مرا جلب کرد.  مردی که در همان سال‌های پیش از انقلاب جالب‌ترین سفرها و تجارب و تحصیلات را طی کرده بود. رضا فاضلی وقتی در انگلیس بعد از انقلاب شرکت JVC را راه انداخت و وقتی «واریته آخوندی» را ساخت ، ماموران جمهوری اسلامی قصد جانش را کردند، اما در اقدامشان پسرش را به جای او کُشتند. 

رضا فاضلی پس از بازگشت از فرنگ به ایران در چندین فیلم (۳۷؟) بازی کرد که مشهورترین آنها «سه رفیق» و «سفر سنگ» هستند. 

رضا فاضلی ۷۴ ساله بود که در امریکا زندگی را وداع گفت. اما دیشب با دیدن این فیلم  یادش کردم. هنرپیشه‌ای که زمانی برای ما نوجوان‌های آن زمان بسیار ویژه محسوب میشد. فردین و بهروز و ناصر نبود، اما میان حسین گیل و سرکوب در نقش ‌های منفی و ایرج قادری در نقش‌های مثبت دوم قرار داشت! 

۵ اکتبر ۲۰۲۰

 

https://fa.m.wikipedia.org/wiki/رضا_فاضلی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.